Balassások az Értéktár döntőben

Február 14-én Tatán, a Városháza Forgách-termében került megrendezésre a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár vetélkedőjének döntője, mely egyben a „Megismerem–Megszeretem–Megőrzöm” versenysorozat harmadik fordulója volt.
A megmérettetést a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezte a József Attila Megyei és Városi Könyvtár szakmai támogatásával.
A verseny első fordulójára 22 általános és középiskola összesen 23 csapata nevezett be. A részvétel feltétele volt egy, az adott településen található nevezetesség-érték bemutatása. Ez iskolánk esetében a Babits Mihály Emlékház volt. A felkészítő tanár Erősné Vörös Viktória, a csapattagok Mezei Klaudia és Keresztesi Dániel (10/A) valamint Izsó Bernadett és Draxler Tamás (10/C) voltak. Munkájukat segítette G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus, Motesiczkiné Szabó Erika tanárnő, valamint az emlékház fotóit készítő Hangya Dávid.
A második fordulóban a csapatoknak online feladatsort kellett megoldaniuk. A feladványok között szerepelt többek között képfelismerés, kvíz és keresztrejtvény. Iskolánkat a verseny megkezdésekor meglátogatta Steindl Balázs, a Komárom-Esztergomi Megyei Közgyűlés alelnöke és Bánhidy László alpolgármester is. Szoros pontversenyben iskolánk a középiskolák versenyében harmadikként végzett egyedüli esztergomi intézményként két tatai gimnázium mögött, így jutva a döntőbe.
A döntő fővédnöke Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, védnöke Bencsik János országgyűlési képviselő volt. A zsűri tagjai Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Berczellyné Nagy Marianna a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója és a döntő feladatainak megalkotója, dr. Horváth Géza helytörténész-könyvtáros voltak.
A megjelenteket Popovics György, Michl József polgármester és Dr. Kancz Csaba köszöntötték.
A középiskolások döntőjére délután került sor, az általános iskolások versenyét követően. A tanulóknak csaknem 3 órán keresztül a megyei értékekből, nemzeti értékekből és a hungarikumok ismeretéből kellett számot adni. A feladatok között szerepelt tárgyfelismerés, játékos feladványok többféle változata (puzzle-felismerés, licitálás, filmfelismerés stb.), tájékozódás könyvtári katalógusban, zene és ruházat felismerése, valamint a vetélkedő részeként kiselőadásukban bemutatták a korábbi fordulóban általuk feldolgozott megyei értékeket is.
A vetélkedőt a Tatai Városi Televízió közvetítette – online a megye egész területén.

1. Tatai Református Gimnázium: 82,5 pont
2. Eötvös Gimnázium, Tata: 79,5 pont
3. TSZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Esztergom: 73,5 pont

Az első helyezetteket e-book olvasókkal, a további helyezetteket és a felkészítő tanáraikat pedig könyvutalványokkal díjazták. A verseny összes résztvevője parlamenti látogatáson vett részt február 20-án.

Sajtómegjelenések:

KEM Önkormányzat: http://www.kemoh.hu/index.php?fmp=5&mid=&teljes=2764
Tata város honlapja: http://www.tata.hu/16475/tatan_rendeztek_a_megyei_ertektar_vetelkedo_dontojet
RTVE: http://rtve.hu/index.php/component/k2/item/11977-a-harmadik-helyen-vegzett-az-esztergomi-balassa-iskola-csapata
Esztergom Híradó: http://esztergomhirado.hu/ertektar-vetelkedo-a-tatai-es-az-oroszlanyi-csapat-lett-az-elso
KEM Értéktár: http://www.kemertektar.hu/hu/contents/vetelkedo-2016, https://www.facebook.com/pg/kemertektar/photos/?tab=album&album_id=374535436252730
Helloesztergom.hu: http://www.helloesztergom.hu/blog/2017/02/17/balassasok-a-megyei-ertektar-vetelkedo-dontojeben/
RegioRegia: http://regioregia.hu/index.php?hir_id=7082
Csütörtök blog: http://csutortokblog.blog.hu/2017/02/19/balassasok_az_ertektar_dontoben