Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Az iskola október 20-án tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékező ünnepségét az esztergomi események fő helyszínén, a Sötétkapunál. Az ünnepi műsort, melyet a 9/C osztály tanulói adtak elő, Császár Renáta tanárnő rendezte.
Az osztály gyertyákat gyújtott a hősi halottak emlékére, majd a jelenlevők közösen elékelték a Himnuszt.
Az ünnepi műsor megkezdéseként Pödör Edina köszöntötte a megjelenteket. Felvezető mondataiban az 56-os események dicső napjaira utalt. Ezeken a napokon a békés megoldás lehetősége híján fegyverrel lépett fel jogaiért, az ország függetlenségének kivívásáért a nemzet.
Az osztály tanulói egy-egy mondattal idézték fel a történeteket. Keresztes Dóra és Zsombok Enikő emlékezett meg a háború utáni felszabadulásról és újjáépítésről szovjet segítséggel, mely azonban diktatúrát hozott magával.
Majd Erős Vivien adott elő egy részletet Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verséből.
Lajos Nikolett a fővárosi események felidézésével kezdte a történések ismertetését, amikor Petőfi-szoborhoz vonuló egyetemistákhoz tömegek csatlakoztak. Ezt követte Valovics Marcella előadása (Illés együttes: Sárga Rózsa).
Győrki Alexandra folytatta műsort a budapesti történésekkel. Egy fiatalember az ablakpárkányra kilépve a zászlóból kivágta a csillagos népköztársasági címert és a Kossuth-nótát zúgó tömeg a Rádió felé vette útját.
Kádár Henrietta Pesti József: A vulkán peremén című versével folytatta az ünnepséget.
Szarka Hajnalka idézte fel a Parlament elé vonult tömeg történetét, melynek követelését skandálta az osztály Tóth Laura irányításával: „Nagy Imrére szavazunk, magyar kormányt akarunk…”.
Pausch Regina Laura a Szabad Nép szerkesztőségénél történeteket idézte fel. Itt az Államvédelmi Hatóság fegyvertelen tüntetőkre lőtt, ekkor a felkelők dühe a szovjet katonákról az ÁVH felé fordult. Ezt követte Tamási Lajos: Piros vér a pesti utcán című költeménye, melyet közösen adtak elő az osztály fiúszereplői közül négyen.
A zene elhalkulását követően már az Országház előtti tüntetést idézte fel az ünnepség, ahol a békés tömegre tüzet nyitott az ÁVH. A szovjet csapatok egy részre a tömegbe, míg a forradalom mellé átálltak az orrlövészekre lőttek. Az eseménynek 61 halálos és több, mint 300 sebesültje lett.
Kovács Mirijan szavalata következett, aki folytatta a Tamási-verset.
A gyertyagyújtást követően Molnár Bence a Mennyből az angyal című Márai Sándor költeményt adta elő.
Az esztergomi eseményeket Perczel Evelin mondatai vezették fel. Hevesi Laura tolmácsolta Horváth Csaba, a szerszámgépgyár munkástanácsa elnökének megemlékezését. A Kossuth utca közepénél járó autóbuszt egy harckocsi követte, ekkor az utasok kiszálltak a buszból.
Uracs Roland folytatta a visszaemlékezést. Az ÁVH-s hadosztály védelmére érkezett harckocsi előtt a buszsofőr nem merte keresztezni az utat, így az akadálytalanul hajtott fel a Sötétkapuhoz. Ezt követően az utasok visszaszálltak, hogy meggyőzzék a katonákat a forradalom ügyéről.
Tóth Laura már a Sötétkapu előtt zajló eseményeket ismertette: a busz a helyszínre érkezett, Horváth nélkül, aki már előtte leszállt. A kanonoki épületben géppuskák és golyószórók kerültek felállításra, előtte a páncélos hadosztály parancsoki gépe állt. A munkástanács elnökének beszámolóját Uracs folytatta tovább. A busz előbb ért a Sötétkapuhoz, melyre tüzet nyitott a hadosztály géppuskákból. Ezt követően minden ablakból tüzet nyitottak. Majd a harckocsi tankágyúja is eldördült.
Csernyovszki Attila és Kádár Henrietta a Tank-parádé versével idézte meg az események tetőpontját.
Dombrády Bence pontosította a Horváth által később megtudottakkal a részleteket. A menet elején kerékpározott egy ember nemzeti színű zászlóval, utána a tömeg majd végül a felzászlózott busz. A kapu város felőli oldalán a katonák a megállították a tömeget, akik ennek ellenére elindultak befelé.
Martin Bence folytatta: a tankból eredetileg figyelmeztető lövést akartak leadni, de az a kapu faláról visszapattant és eltalálta a busz hátsó harmadát. A tank belelőtt egy trafikba is, a trafikost is halálosan megsebesítve.
Harmath Bernadett a tankágyú és a gépfegyverek által halálos sebet kapott áldozatok névsorát olvasta fel, akinek tiszteletére felállított emléktáblát Szepesi Márta igazgató asszony koszorúzta meg.