Szakmák Éjszakája 2018

Az idei tanévben immár harmadik alkalommal vett részt iskolánk a Szakmák Éjszakája országos szakmaválasztást segítő rendezvénysorozatban 2018. április 13-án.
A Tatabányai Szakképzési Centrum másik két középiskolájával, a Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolával és a Bottyán János Szakgimnáziummal közösen szervezett program este hat órakor vette kezdetét.
Ennek keretében a felső tagozatosok, illetve az érettségi előtt állók tekinthették meg az iskola teljes szakmakínálatát játékos, interaktív formában.
A rendezvény vendége volt Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Szerencsés László, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
A Centrumot Meszes Balázs szakmai főigazgató-helyettes képviselte.
A vendéglátás és kereskedelem ágazat a földszinti gyakorlókabinetekben mutatkozott be.
A pincértanterembe érkezőket koktélpult várta. Itt alkoholmentes italkeveréssel ismerkedhettek meg a vendégek, ahol elkészült frissítőiket el is fogyaszthatták (Rázzunk egyet!).
Ugyancsak itt tekinthették meg a látogatók a pincér szakma egyik különlegességét, a flambírozást élőszóval kísérve (Lánglovagok).
A hidegkonyhai termékek, a szendvicsfalatok és salátakeverékek készítésénél is jelen lehettek a látogatók a szakoktatók és tanulóink segítségével (Finom falatok).
A kereskedelmi oktatókabinetben a pénztárgépkezelést gyakorolhatták a tanulók (Legyél te a kasszás!).
Fogyasztóvédelmi kvíz is várta a vásárlók jogaira, jogorvoslatának lehetőségére kíváncsiakat (Tudod-e?).
Az irat útját hat állomáson követhették végig az ügyviteles tanárok és diákok irányításával a felsősök.
Állomásnevek: Útra K. Elek (menetlevél készítése), Remek Elek, azaz protokollkvíz, Dil Emma: egy iroda berendezéseinek megismerése, Gép Elek: játékos ismerkedés az írógépekkel, Szerkeszt Elek: az önéletrajz elkészítése számítógépen, végül az eredményhirdetés (Kér Ede).
A közgazdaság területe is bemutatkozott. A diákok játékos előadás keretében a bruttó és nettó bér összefüggéseiről is halhattak, bankkártya és hitelkártya bemutatón vehettek részt valamint gazdasági totón tesztelhették tudásukat.
A kísérő felnőttek az SZJA bevalláshoz kaptak tanácsokat (Tudod-e?).
A leendő logisztikusok elsőként egy szállító gépjármű befogadóképességét számolták ki (Mutasd meg, hogyan számolsz!), valamint anyagmozgató gépek képeit kellett összepárosítaniuk neveikkel (Keresd a gépek nevét!). A Google Earth segítségével pedig egy előre megadott címet kellett megkeresniük (Találd meg a titkos helyet!). A szakma alapjairól előadás formájában is esett szó (Logisztikus leszek!).
A turisztika szakterülethez kapcsolódva a látogatók kirakójátékok segítségével tesztelhették ismereteiket Magyarország nevezetességeiről (Turizmustra).
Egy 5D-s szimulátort is elhoztak az eseményre, valamint egy kamiont is megtekinthettek a rendezvényre látogatók.