Balassa Szavalóverseny a díszteremben

2018. május 25-én az iskola díszterme adott otthont az idei Balassa Bálint Szavalóversenynek. Az intézmény a 2004/2005-ös tanévben vette fel az Esztergom ostrománál halálos sebesülést szerzett költő-katona nevét, a verseny is ettől a tanévtől kerül megrendezésre Császár Renáta tanárnő szervezésében.
A megmérettetésre meghívást kaptak a régió 9-12. évfolyamos középiskolás diákjai, akiknek saját tanulóinkkal együtt egy Balassa-, majd egy szabadon választott magyar költő művét kellett előadniuk összesen tíz perc időtartamban a zsűri és a közönség előtt.
A rendezvény 10 órakor vette kezdetét. Kondrád Gábor igazgatóhelyettes a vezetőség és az iskola pedagógusai nevében köszöntötte a megjelenteket, külön a zsűri tagjait.
Az idei verseny zsűrije: Durzák Anna, az egykori Szent István Gimnázium magyar, ének és hittan tanára, Simon Tibor nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár, a zsűri elnöke Sinkó Gyula, az RTVE szerkesztője volt.
A 14 tanuló először a Balassa-verset adta elő, majd a szabadon választott költemények következtek.
Ezt követően a zsűri döntésre visszavonult, majd délre meghozta döntését és kihirdette az eredményt.
A harmadik helyezettnek, iskolánk diákjának, Steiner Alexandrának Simon Tibor adta át a díjat.
A második helyen Ungi Cecília, az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola tanulója végzett, aki Durzák Annától vette át a elismerést és a könyvjutalmat.
Az első helyezett a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákja, Brunczvik Mátyás lett, részére a zsűri elnöke nyújtotta át a díjakat.
A verseny különdíját Nógrádi Gergely kapta szintén a ferences gimnáziumból.
Végül Császár tanárnő ajándékokkal is megköszönte a zsűri munkáját.


Sajtómegjelenések:
Infoesztergom.hu: http://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/megvan-hogy-kik-szavaltak-a-legszebben-a-balassa-versenyen-2018-05-28-111815
Helloesztergom.hu: http://www.helloesztergom.hu/blog/2018/05/25/a-balassa-balint-szavaloverseny-idei-helyezettjei/
RTVE.hu: http://rtve.hu/index.php/component/k2/item/13870-xii-balassa-balint-szavaloverseny
Dorogi-medence: http://dorogimedence.hu/index.php/2018/05/28/xii-balassa-balint-szavaloverseny/
Civilhetes: https://civilhetes.net/xii-balassa-balint-szavaloverseny