Elismerések a megyei és városi értéktáraktól

Az iskola tanulói még a tavalyi tanévben, 2017. március 14-én nyújtották be javaslatukat a Kossuth Lajos azt üzente… kezdetű Kossuth-nóta helyi illetve megyei értéktárakba való felvételéhez. A jelölést az akkori 12/D osztály három tanulója, Győri Nikolasz, Pergel Márk és Pölczmann Máté adták be Erősné Vörös Viktória tanárnő koordinálásával.
Mivel az iskolai ünnepségek alkalmával hagyományosan megemlékezünk az adott események hazai és nemzetközi vonatkozási mellet az Esztergomhoz köthető történésekről is, így a Március 15-i ünnepségre való felkészülés során a helyi forrásokat kutatva jutottak el a nótához.
A szabadságharc szimbólumának is tekinthető dalt egyes források szerint az esztergomi születésű Hulényi Ferenc írta Kossuth Lajos esztergomi toborzó körútja alkalmából. Más források szerint a tömeg ajkán keletkezhetett a dal a Hajóállomáson illetve a Fürdő Szálló előtt, amikor 1848. október 18-án Kossuth toborzó körútján a városba érkezett.
Az értéktárakba való felvételt a Zsolt Nándor Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola támogatta ajánlásával.
Az ünnepélyes díjátadókra 2018. december 7-én, pénteken került sor az „Értékek az értékben” – a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárnap és Megyei Nemzetiségi Nap egésznapos kulturális rendezvény keretében, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és Esztergom Város Önkormányzata közösen szervezett meg.
A Megyei Értéktárba kerülés díjának átadójára a délelőtt folyamán a Szent Adalbert Központban került sor. Az elismerő emléklapot Szepesi Márta igazgató asszony Popovics Györgytől, a Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől, a Megyei Értéktár Bizottságának elnökétől, illetve Dr. Völner Páltól, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárától, a rendezvény fővédnökétől vette át.
A délutáni rendezvényen a városi értéktár kulturális öröksége kategóriájának oklevelét Romanek Etelka polgármester asszony, illetve Bánhidy László alpolgármester, a helyi értéktár bizottságának elnöke nyújtotta át iskolánk igazgatójának.