Pénz7 a Balassában

Az idei tanévben ötödik alkalommal került megrendezésre az országos Pénz7 – Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. Három éve a tanév rendjébe is beépült, iskolánk is ekkor csatlakozott hozzá.
A nemzetközi Global Money Week és European Money Week rendezvénysorozathoz kapcsolódó program célja felhívni az általános és középiskolás korosztály figyelmét a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi alapismeretek és kultúra fejlesztésének fontosságára.
A programot a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány közösen indította el és az Emberi Erőforrások Minisztériuma integrálta a tanév rendjébe.
A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány a vállalkozói alapismeretekkel és kompetenciafejlesztéssel bővítette a témahetet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium partnerré válásának célja az volt, hogy az innováción és kreativitáson keresztül egyre több fiatal fogjon vállalkozásba az iskola befejezését követően. A Pénzügyminisztérium pedig a 2017 őszén az általa indított hétéves pénzügyi kultúra fejlesztési stratégia jegyében csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az idei tanévben Pappné Gömöri Marianna tanárnő koordinálta nálunk a szervezést. A meghívott pénzügyi-gazdasági szakemberek, Kara Zoltán és Labancz Norbert tartottak órákat a 10/B, C és D osztályoknak.
E rendhagyó tanórák keretében a diákok interaktív, gyakorlatorientált tananyagot dolgoztak fel. Ez az idei tanévben az Okosan a befektetésekről címet viselte.
Az órák több részből álltak. A Pénz7 rövid ismertetését követően az Életpályánk pénzügyi döntései című videó megtekintése és gondolattérkép készítés (a befektetés témakörében összegyűjtött szavak közötti kapcsolatok vizuális szemléltetése) következett.
A diákok ezután a „Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!” – A megtakarítástól a befektetésig című prezentációt tekintették meg.
Ezt követte egy családi befektetésekről szóló szerepjáték. Ebben a tananyagbéli Molnár család pénzügyi döntéseinek izgalmát tapasztalhatták meg a tanulók.
A 12/A és  1/13 KÜ ügyviteli titkár osztály tanulóinak iskolánk volt gazdasági szaktanára, Dánielné Pintér Mária tartott gyakorlatorientált foglalkozást. A diákok itt egy képzeletbeli vállalati házipénztár működésével ismerkedhettek meg.