A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– vállalkozást alapítani és működtetni
– üzleti tervet készíteni
– gazdasági elemzéseket végezni
– anyagi felelősséggel gazdálkodni
– megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
– piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
– reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
– vendégpanaszokat kezelni
– biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
– szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
– írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
– termelő tevékenységet végezni
– értékesítő tevékenységet végezni
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
Bárvezető
Cukrászdavezető
Csárda üzletvezetője
Étterem üzletvezetője
Éttermi és rendezvényigazgató
Éttermi igazgató
Éttermi üzletvezető
Hidegkonyha-vezető
Kertvendéglő üzletvezetője
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
Népkonyha vezetője
Szállodai cukrászda üzletvezetője
Szállodai salátabár üzletvezetője
Vendéglő üzletvezetője
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
Büfé-, bisztróvezető
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
Eszpresszó-, kávézóvezető
Étkezdés
Italboltvezető (1-2 személyes)
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
Kifőzdés
Kocsmáros
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
Étkezőkocsi felszolgáló
Éttermi felszolgáló
Főpincér
Hajópincér
Italpincér
Csapos
Italmérő
Mixer
Étkezdei szakács
Grill szakács
Hajószakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács
Gyorsétel készítő és eladó
Hidegbüfé-eladó
A szakmai képzés tantárgyai
MODUL SZÁMA |
MODUL NEVE |
Órarendi tantárgyak |
|
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
Munkahelyi egészség és biztonság | |
10053-12 |
Vendéglátó üzleti gazdálkodás |
Vendéglátó gazdálkodás elmélet | |
Szakmai számítás elmélet | |||
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
Foglalkoztatás II. elmélet | |
11498-12 |
Foglalkoztatás I. |
Foglalkoztatás I. angol elmélet | |
Foglalkoztatás I. német elmélet | |||
10051-12 |
Vendéglátó marketing és kommunikáció a gyakorlatban |
Marketing és kommunikáció a gyakorlatban | |
Alkalmazott számítástechnika | |||
Ügyvitel gyakorlat | |||
10050-12 |
Vendéglátó értkesítés |
Értkesítés elmélete | |
Értékesítés gyakorlata 1. cs | |||
Értkesítés gyakorlata 2. cs | |||
10052-12 |
Vendéglátó termelés |
Élelmiszerismeret elmélet | |
Termelés elmélete | |||
Termelés gyakorlata 1. cs | |||
Termelés gyakorlata 2. cs | |||
10054-12 |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat angol | |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat német | |||
10055-12 |
Vendéglátó üzletvezetés |
Vendéglátó vállalkozások elmélet | |
Vendéglátó vállalkozások működtetése elmélet | |||
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 1. cs | |||
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 2. cs |