Vendéglátásszervező szakképesítés

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

–  vállalkozást alapítani és működtetni

–  üzleti tervet készíteni

–  gazdasági elemzéseket végezni

–  anyagi felelősséggel gazdálkodni

–  megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját

–  piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát

–  reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait

–  vendégpanaszokat kezelni

–  biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét

–  szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven

–  írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven

–  termelő tevékenységet végezni

–  értékesítő tevékenységet végezni

 

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)

Bárvezető

Cukrászdavezető

Csárda üzletvezetője

Étterem üzletvezetője

Éttermi és rendezvényigazgató

Éttermi igazgató

Éttermi üzletvezető

Hidegkonyha-vezető

Kertvendéglő üzletvezetője

Munkahelyi étkezde, étterem vezetője

Népkonyha vezetője

Szállodai cukrászda üzletvezetője

Szállodai salátabár üzletvezetője

Vendéglő üzletvezetője

Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)

Büfé-, bisztróvezető

Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)

Eszpresszó-, kávézóvezető

Étkezdés

Italboltvezető (1-2 személyes)

Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)

Kifőzdés

Kocsmáros

Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)

Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)

Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)

Étkezőkocsi felszolgáló

Éttermi felszolgáló

Főpincér

Hajópincér

Italpincér

Csapos

Italmérő

Mixer

Étkezdei szakács

Grill szakács

Hajószakács

Közétkeztetési szakács

Melegkonyhai szakács

Pizzakészítő szakács

Segédszakács

Gyorsétel készítő és eladó

Hidegbüfé-eladó

 

A szakmai képzés tantárgyai

 

MODUL               SZÁMA

MODUL NEVE

Órarendi tantárgyak

11500-12

Munkahelyi egészség és biztonság

Munkahelyi egészség és biztonság

10053-12

Vendéglátó üzleti gazdálkodás

Vendéglátó gazdálkodás elmélet
Szakmai számítás elmélet

11499-12

Foglalkoztatás II.

Foglalkoztatás II. elmélet

11498-12

Foglalkoztatás I.

Foglalkoztatás I. angol elmélet
Foglalkoztatás I. német elmélet

10051-12

Vendéglátó marketing és kommunikáció a gyakorlatban

Marketing és kommunikáció a gyakorlatban
Alkalmazott számítástechnika
Ügyvitel gyakorlat

10050-12

Vendéglátó értkesítés

Értkesítés elmélete
Értékesítés gyakorlata 1. cs
Értkesítés gyakorlata 2. cs

10052-12

Vendéglátó termelés

Élelmiszerismeret elmélet
Termelés elmélete
Termelés gyakorlata 1. cs
Termelés gyakorlata 2. cs

10054-12

Vendéglátó üzleti idegen nyelv

Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat angol
Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat német

10055-12

Vendéglátó üzletvezetés

Vendéglátó vállalkozások elmélet
Vendéglátó vállalkozások működtetése elmélet
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 1. cs
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 2. cs