Vendéglátásszervező szakképesítés

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:
–  vállalkozást alapítani és működtetni
–  üzleti tervet készíteni
–  gazdasági elemzéseket végezni
–  anyagi felelősséggel gazdálkodni
–  megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
–  piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
–  reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
–  vendégpanaszokat kezelni
–  biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
–  szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
–  írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
–  termelő tevékenységet végezni
–  értékesítő tevékenységet végezni

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
Bárvezető
Cukrászdavezető
Csárda üzletvezetője
Étterem üzletvezetője
Éttermi és rendezvényigazgató
Éttermi igazgató
Éttermi üzletvezető
Hidegkonyha-vezető
Kertvendéglő üzletvezetője
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
Népkonyha vezetője
Szállodai cukrászda üzletvezetője
Szállodai salátabár üzletvezetője
Vendéglő üzletvezetője
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
Büfé-, bisztróvezető
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
Eszpresszó-, kávézóvezető
Étkezdés
Italboltvezető (1-2 személyes)
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
Kifőzdés
Kocsmáros
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
Étkezőkocsi felszolgáló
Éttermi felszolgáló
Főpincér
Hajópincér
Italpincér
Csapos
Italmérő
Mixer
Étkezdei szakács
Grill szakács
Hajószakács
Közétkeztetési szakács
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács
Gyorsétel készítő és eladó
Hidegbüfé-eladó

 

A szakmai képzés tantárgyai

MODUL               SZÁMA

MODUL NEVE

Órarendi tantárgyak

11500-12

Munkahelyi egészség és biztonság

Munkahelyi egészség és biztonság

10053-12

Vendéglátó üzleti gazdálkodás

Vendéglátó gazdálkodás elmélet
Szakmai számítás elmélet

11499-12

Foglalkoztatás II.

Foglalkoztatás II. elmélet

11498-12

Foglalkoztatás I.

Foglalkoztatás I. angol elmélet
Foglalkoztatás I. német elmélet

10051-12

Vendéglátó marketing és kommunikáció a gyakorlatban

Marketing és kommunikáció a gyakorlatban
Alkalmazott számítástechnika
Ügyvitel gyakorlat

10050-12

Vendéglátó értkesítés

Értkesítés elmélete
Értékesítés gyakorlata 1. cs
Értkesítés gyakorlata 2. cs

10052-12

Vendéglátó termelés

Élelmiszerismeret elmélet
Termelés elmélete
Termelés gyakorlata 1. cs
Termelés gyakorlata 2. cs

10054-12

Vendéglátó üzleti idegen nyelv

Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat angol
Vendéglátó üzleti idegen nyelv gyakorlat német

10055-12

Vendéglátó üzletvezetés

Vendéglátó vállalkozások elmélet
Vendéglátó vállalkozások működtetése elmélet
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 1. cs
Vendéglátó vállalkozások működtetése gyakorlat 2. cs